foto1
Współpraca
foto1
Kooperacja
foto1
Gospodarka nakierowana na dobro człowieka
foto1
Dobro Wspólne nadrzędnym celem gospodarki
foto1
Człowiek jest najważniejszy
Witamy w Stowarzyszeniu Gospodarki Dobra Wspólnego

Strefy Aktywnosci

Kalendarz wydarzeń

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nadchodzące wydarzenia

Brak nadchodzących wydarzeń!

Logowanie

Kunena: Najnowsze posty

  • Brak postów do publikacji.

Człowiek - Żywność - Zdrowie
II Konferencja Naukowa
Wrocław, 24-25 marca 2017

Widoczne trendy w kierunku budowy zdrowych i naturalnych kierunków działań w sferze medycyny, polityki żywnościowej i stylu życia zaczynają wkraczać na nowe tory i kierunki. Te coraz bardziej pozytywnie oceniane działania nie zostały przeoczone przez świat nauki. Organizowana we Wrocławiu Konferencja Naukowa pod hasłem  Człowiek - Żywność - Zdrowie ma być poważnym zwrotem środowisk naukowych w kierunku naturalnych metod metod leczenia, żywienia i życia. Polecamy zapoznać się z programem konferencji. 

Wśród wielu bezcennych pozycji związanych z problematyką wiążącą zdrowe żywienie z istniejącymi jednostkami chorobowymi, zwracam uwagę na punkty związane z projektami wiążącymi rynek rolniczy, czyli naturalne i zdrowe uprawy oparte na ekologicznych podstawach, jako elementu budującemu wizję ptrzyszłego rolnictwa Polski, opartego na eksportowej strategii promocji zdrowych i ekologicznych produktów rolnych poza granicami naszego kraju.

Niemniej konferencja poświęcona jest głównie problematyce związków zdrowia z żywnością w aspekcie badań naukowych i wieloletniego dorobku naukowego uczestników konferencji. W naszym przekonaniu to milowy krok w badzo dobrym kierunku i nie bali byśmy się stwierdzić, że może to być jedno z najważniejszych wydarzeń w kierunku poprawy powszechnego zdrowia w jego fundamentalnym znaczeniu. Życzymy organizatorom aby to zdarzenie było kluczowym punktem zwrotnym, ustawiając cały Polski przemysł spożywczo-przetwórczy, oparty na naszym tradycyjnym rolnictwie na nowe, tak ważne i zdrowe dla całego społeczeństwa kierunki.

Podajemy szczegółowy program Konferencji:

TEMATY SESJI NAUKOWYCH

Dzień pierwszy – Piątek 24.03.2017

9:00-10:100 Rejestracja uczestników

10:00-10:30 Wykład inaugurujący: Prof dr hab Tadeusz Trziszka:

„Człowiek w szponach negatywnych osiągnięć cywilizacji. Jak rozwiązać ten problem?”

10:30-12:30 Kontrowersje wokół żywienia. Przewodniczą: Prof. dr hab. Jadwiga Biernat. Prof. dr hab Małgorzata Słowińska-Lisowska. Dr Bożena Kurc-Darak.

  1. Mody w świecie diet. Czy alternatywne sposoby żywienia są potrzebne i skuteczne?  – dr inż. Danuta Figurska – Ciura, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  2. Owoce jako źródło substancji wspomagających leczenie chorób cywilizacyjnych – dr inż. Paulina Nowicka, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  3. Insekty – alternatywne źródło składników odżywczych – dr inż. Anna Żołnierczyk, Katedra Chemii, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  4. Analiza żywności za pomocą metod metabolomicznych – autentykacja i ocena jakości. Dr hab. Piotr Młynarz prof. nadz. Zakład Chemii Bioorganicznej Wydział Chemii Politechniki Wrocławskiej
  5. Żywienie a zdolności poznawcze – dr hab. Jadwiga Hamułka, prof. nadzw. SGGW, Zakład Żywienia, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW w Warszawie

12:30-12:45 Przerwa kawowa

12:45-13:15 Sesja plakatowa. Przewodniczą: Dr Maciej Oziembłowski. Dr Sławomir Woźniak.

13:15-15:00 Zielona dolina – żywności i zdrowia – powrót do natury. Cele, założenia i planowane rezultaty programu. Przewodniczą: Prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka. Dr Ryszard Kacała.

15:00-15:30 Obiad

15:30-19:00 Debata o zdrowiu. Wpływ czynników środowiska na metabolizm i jego zaburzenia. Uczestnicy debaty: prof. Monika Bronkowska, dr Henryk Różański, prof. Tadeusz Trziszka, dr hab. Dorota Waśko-Czopnik. Przewodniczą: Dr Joanna Grzelak. Dr Ryszard Kacała.

19:30-22:00 Spotkanie koktajlowe

Dzień drugi – Sobota 25.03.2017

9:00-11:00 Związek czynników środowiskowych z chorobami żywieniozależnymi. Przewodniczą: Prof. dr hab. Jadwiga Hamułka. Dr Paweł Dąbrowski. Dr inż. Danuta Figurska-Ciura. 

  1. The effect of 100 % fruit juice on lipid profile and other biochemical parameters of blood serum in adult women – M. Habanova, associate professor CSc./PdD. – Department of Human Nutrition (FAaFR), Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovakia 
  2. Występowanie i właściwości biologiczne związków polifenolowych i irydoidowych – dr inż. Joanna Kolniak-Ostek, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roslinnych, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  3. Nutraceutyki i żywność funkcjonalna w prewencji chorób żywieniowozależnych – dr inż. Karolina Łoźna, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  4. Sposób odżywiania a zespół metaboliczny – od teorii do praktyki – dr hab. inż. Monika Bronkowska, prof. nadzw. UP, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  5. Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna jako czynnik wywołujący stan zapalny – mgr Karolina Karabin, konsultant naukowy Cambridge Diagnostics, doktorantka Międzynarodowego Studium Medycyny Molekularnej przy Warszawskim Uniwersytecie Medycznym

11:00-11:15 Przerwa kawowa

11:15-13:15 Zaburzenia odżywiania jako problem społeczny. Przewodniczą: Prof. dr hab. Danuta Kornafel. Prof. dr hab. Małgorzata Sobieszczańska. Dr Michał Porwolik.

  1. Prewencja choroby sercowo-naczyniowej – prof. dr hab. Małgorzata Sobieszczańska, Katedra i Klinika Geriatrii Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu
  2. Psychodietetyka – nowe trendy w żywieniu człowieka – mgr Justyna Stacherzak-Raczkowska, Dolnośląskie Centrum Psychoterapii, Katedra Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  3. Bulimia / anoreksja – dwa bieguny zaburzeń odżywiania – prof. dr hab. n. med. Katarzyna Kucharska, Klinika Nerwic, Zaburzeń Osobowości i Odżywiania, Instytut Psychiatrii i Neurologii w Warszawie
  4. Znaczenie ziołolecznictwa przy wspomaganiu leczenia otyłości – dr n. biol. Henryk Różański, Laboratorium Biologii Przemysłowej i Eksperymentalnej, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. St. Pigonia w Krośnie
  5. Insulina – wróg czy przyjaciel – dr hab. Dorota Waśko-Czopnik, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu

13:15-14:00 Obiad

14:00-16:00 Różnorodność czynników wpływających na organizm. Przewodniczą: Prof dr hab. Tadeusz Trziszka. Dr hab. Dorota Waśko-Czopnik. Dr Sławomir Woźniak.

  1. Aktywność fizyczna jako niezbędny element stylu życia w terapii chorób cywilizacyjnych – prof. dr hab. Małgorzata Słowińska-Lisowska, Katedra Biologicznych i Motorycznych Podstaw Sportu, Akademia Wychowania Fizycznego we Wrocławiu
  2. Znaczenie mikroflory jelitowej w regulacji metabolizmu – dr Patrycja Szachta, Centrum Medyczne VitaImmun w Poznaniu
  3. Nutrigenomika i nutrigenetyka w profilaktyce zdrowotnej – dr  inż. Maciej Oziembłowski, Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  4. Najczęstsze błędy w diecie sportowców – dr hab. Dorota Waśko-Czopnik, Klinika Gastroenterologii i Hepatologii, Uniwersytecki Szpital Kliniczny we Wrocławiu
  5. Wykorzystanie biosubstancji zawartych w jajach kurzych – Prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka. Katedra Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uczestnictwo w konferencji można połączyć z relaksem i zwiedzaniem Wrocławia, dlatego zachęcamy do zabrania ze sobą Rodzin. W czasie, kiedy będą Państwo uczestniczyć w sesjach i dyskusjach, Wasi bliscy przeżyją wspaniałą przygodę we Wrocławiu.

W imieniu Komitetu Naukowego

Dr hab. n. med. Dorota Waśko-Czopnik

Link do wywiadu z dr hab. n. med D. Waśko-Czopnik:

PATRONAT HONOROWY KONFERENCJI 

Prof. dr hab. Tadeusz Trziszka – JM Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Prof. dr hab. Marek Ziętek – JM Rektor Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu

Marszałek Województwa Dolnośląskiego Cezary Przybylski

KOMITET HONOROWY

Prof. dr hab. Jadwiga Biernat – Członek Honorowy Polskiego Towarzystwa Dietetyki

Dr hab. inż. Anna Czubaszek, prof. nadzw. UP – Dziekan Wydziału Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Dr hab. Jadwiga Hamułka, prof. nadzw. SGGW – Prodziekan ds. dydaktyki dla kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności – studia stacjonarne oraz kierunku Dietetyka – studia stacjonarne i niestacjonarne, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego  w Warszawie

Prof. dr hab. Maria Kaczmarek – Zakład Biologii Rozwoju Człowieka, Instytut Antropologii, Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu

Prof. dr hab. Małgorzata Słowińska-Lisowska – Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą, Akademia Wychowania Fizycznego we Wrocławiu

Prof. dr hab. Małgorzata Sobieszczańska – Dziekan Wydziału Lekarskiego, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu

 

link: http://www.manfoodhealth.umed.wroc.pl/